Origens

Amb la major part de terrenys de la vall baixa del Llobregat, l’actual terme municipal de Sant Joan Despí ha estat habitat des de l’antiguitat més remota (Sant Joan Despí, patrimoni artístic i cultural, CEDIP, 1999).

En l’època romana, van instal·lar-se al terme diverses vil·les i grans masos dedicats a l’agricultura. Aquest sector era conegut a l’època amb el nom de Vico Miziano.

A l’Edat mitjana, després de la invasió sarraïna, que va devastar i despoblar la comarca, a partir del segle X es va iniciar amb gran intensitat el procés de repoblament. Exponent d’aquesta embranzida va ser la fundació de la parròquia de Sant Joan Baptista.Durant durant aquest temps, la comarca va partir els efectes dels diferents episodis bèl·lics i les repetides epidèmies de pesta que van assolar Catalunya, i van produir una davallada general de la població. L’economia seguia essent bàsicament agrícola, complementada amb la pesca al Llobregat. durant aquest temps el poble només tenia un sol carrer (el carrer major).Fins l’any 1830 el municipi de Sant Joan Despí s’estenia a ambdós costats del que avui coneixem com el carrer del Bon Viatge i seguia pel camí del Mig i pel carrer de Catalunya per anar a trobar-se amb el Despoblat i el raval de les Begudes, on es dispersaven camps i masies.

Sant Joan Despí és un traçat de línia recta, paral·lela a la línia del ferrocarril on s’aixecaren les residències d’estiueig d’alguns barcelonins i començament del de la   situació  de la  línia divisòria que representà la línia del ferrocarril per al nucli poblacional de Sant Joan Despí i mirem cap a la part alta, observaríem a mà esquerra el Samontà i, a mà dreta, les Planes. En canvi, a la dreta, en una zona més plana, s’estenia l’altre secà, les Planes, limitant amb Cornellà de Llobregat.

A principis del segle XX,  el poble que, amb el caseriu de Les Begudes i 32 cases escampades pel terme, reuneix 281 edificis amb 1172 habitatges de fet i 1171 de dret. És a l’esquerra del riu Llobregat i a 3 kilòmetres al S. Del cap de partit. Hi passen el ferrocarril de Tarragona a Barcelona, que hi té estació, el camí veïnal de Cornellà a Sant Feliu, i el canal de la Infanta Carlota, les quals aigües reguen la seua horta.

Durant la dècada de 1980, democratitzades les administracions públiques, l’ordenament de les ciutats va ser uns dels principals projectes dels governants. La crisi econòmica ajudà a fer-ho de mica en mica : zones verdes, parcs, equipaments…

L’any 1985 la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió decidí ubicar les seves instal·lacions de TV3 en el Polígon Residencial Sant Joan – d’aquí que el barri també se’l conegui com barri de la TV3-. La seguiren tota una sèrie d’empreses de construcció que començaren a edificar blocs d’habitatges fins a ben bé al 1997.

També l’inici de l’eixample Sud-oest, una zona totalment nova que s’estens des del carrer Major, al barri Centre, cap al riu i que queda englobada al mateix barri.

Sant Joan Despí és avui en dia una ciutat que ha arribat pràcticament als 32.000 habitants. Una ciutat amb quatre barris ben definits i equipats: amb cada cop més espais verds, més zones per poder gaudir, una biblioteca, dos poliesportius i diferents espais esportius, centres cívics, més i millors connexions. Una ciutat que cada cop té més qualitat de vida