Com ja sabeu, Catalunya, es una ciutat modernista amb infinitat d’artistes que han deixat obres d’arts espectaculars repartides per la nostra comunitat de les que pots gaudir mentre passatges, compres..

Sant Joan Despí es un exemple clar d’aquesta herència modernista que en especial en va deixar el arquitecte Josep Maria Jujol Gilbert.

Aquest Tarragonès, fou un arquitecte, dibuixant, dissenyador i pintor modernista català.

Fou arquitecte municipal del nostre poble Sant Joan Despí on va deixar obres meravelloses que junt amb el seu domini de l’ús dels colors fan singular la seva obra.

Les col·laboracions més conegudes va ser amb un altre excel·lent arquitecte català com fou Antoni Gaudi, les quals permetien recollir la llibertat de l’ús de formes i colors.

En l’actualitat, encara es conserven les seves creacions i fins i tot s’ha creat el famós ITINERARI JUJOL.  Proposta per conèixer, l’art, creacions, el gust pels colors, la imaginació…. d’aquest magnífic arquitecte.

A continuació, us presentem els edificis conservats en la actualitat de l’Itinerari Jujol, on podeu localitzar-lo i una breu bibliografia de l’edifici.

TORRE DE LA CREU

Creada a 1913 per encàrrec de la viuda de Gilbert, la qual volia construir dues cases   d’estiueig.

La construcció va ser aturada per la primera guerra mundial però es va poder acabar 3 anys després.

L’edifici està format a base de la intersecció de cinc cilindres de diferents diàmetres i alçades, dividits per una eix que separa els dos habitatges que s’hi van instal·lar originalment. En aquest conjunt els dos cilindres més petits es van fer servir per les escales amb forma d’hèlix. Es tracta d’un dels pocs edificis d’obra nova de Jujol.

Está situada al Passeig Canalies, nº14 al costat de l’estació de tren.

A l’actualitat s’utilitza per impartit classes.

 

CAN NEGRE

Creada a 1926 encàrrec de Pere Negre per restaurar una antiga masia.

La façana principal és l’element més rellevant, i està coronada per línies ondulants a l’estil de les façanes barroques, amb un component d’asimetria que no trenca l’harmonia del conjunt. Es varen conservar les obertures originals de la façana, però amb un nou estil, dissenyant la tribuna principal amb la forma d’un sorprenent carruatge. Una orla ressegueix el perfil sinuós de la part superior, amb 5 medallons que formen la inscripció Ave gratia plena dominus tecum. La decoració combina esgrafiat, trencadís, fusta, ferro i guix.

Situada a Plaça Catalunya, s/n.

En l’actualitat, es un espai que el lloga i l’utilitza l’Ajuntament de sant Joan Despí per a fer diferents esdeveniments.

TORRE SERRA XAUS

Habitatge unifamiliar creada a 1921 encarregada per Pere Xaus.

A diferència de la Torre de la Creu o de Can Negre, on dominen els volums cilíndrics i la línia corba, aquí hi ha predomini absolut de la volumetria cúbica, en una gran estructura de cossos regulars juxtaposats. On això es fa més evident és en la tribuna cúbica que conforma un vèrtex asimètric. La decoració es limita a lleugeres sanefes blaves sobre l’estucat blanc. És un edifici singular situat al centre del poble, que en l’actualitat és de propietat privada.Com anècdota, la decoració d’aquest edifici, hi ha dibuixada una parella d’ànecs a la part superior de les finestres.

Esta situada al carrer Jacint Verdaguer, 29-31.

ESGLÉSIA SANT JOAN BAPTISTA (1943-1949)

L’origen de l’església es remunta del segle XI. Consta de planta de creu llatina i tres absis i sense decoració externa. Se li han realitzat restauracions continuades fins al segle XX. S’accedeix mitjançant una escalinata semicircular feta amb graons de poca alçada. A la façana es poden distingir les diferents èpoques. Els treballs de guix de la trona i de forja a les reixes són obra de Josep Maria Jujol. També ho és la urbanització de la plaça lateral.És una arquitectura  románica.

La Verja  va ser un l encarrec de la propietaria -Madrona Salesa viuda de Alesan .

La verja fa una longitud de 1,50 m.

Església Parroquial de Sant Joan Baptista 08970 Sant Joan Despí, Barcelona

Plaça de l’Església, 1 (Sant Joan Despí) Barcelona.

Arquitecte: Josep Maria Jujol i Gibert.

La primera iglesia de Sant Joan Baptista está datada en el any  1002

CASA AURIGA

son dos buenos ejemplos de este tipo de edificio a inicios del siglo XX.

Ambas casas están construidas en estilo Modernista catalán en el año 1910. Esto se evidencia en en su estructura y en los acabados cerámicos, trencadís – decoración con piezas cerámicas rotas – y otros elementos decorativos.

También el ladrillo visto es un elemento usado especialmente encima de las aberturas.

En la planta baja, el recubrimiento externo de los muros de base se realiza en piedra pequeña de río con cenefas de cerámica coloreada en un estilo que nos recuerda la casa Llorenç del arquitecto Raspall en La Garriga.

Les dues cases estan construïdes amb un estil modernista català a l’any 1910 a principis del segle XX .

El seu arquitecte : Ignasi Mas i Morell.

Passeig de Canalies, 10 i 12.